How to Make Easy Pakkavada Recipe? (English

Category : SNACKS

Author: David

Post Date :


It is a delectable teatime snack that is great with a cup of hot chai or on its own. Gram flour (besan), spices, and oil are used to make the crispy, crunchy snack known as pakkavada in South India.

Highlights:

  • A famous vegan snack from Kerala, India
  • Time to make: 35 minutes (25 min for preparation and 10 min for cooking)
  • Recipe available in both English as well as the Malayalam language.

An easy recipe for making pakkavada at home is provided here:

Ingredients:

  • 2 cups of gram (besan) flour
  • 50 g of rice flour
  • One-half teaspoon of turmeric powder
  • 1 teaspoon of red pepper flakes
  • Asafoetida (hing), half a teaspoon
  • 1/4 cup cumin seeds
  • Water (as needed) and salt to taste
  • Oil for deep-frying

Pakkavada transfered after frying

Instructions:

  1. Gram flour (besan), rice flour, asafoetida (hing), cumin seeds, and salt should all be combined in a sizable mixing dish. Combine all of the dry ingredients.
  2. To create a thick batter, gradually add water, a little at a time, and thoroughly combine. Make sure the batter is smooth and free of lumps. It should have a thick enough consistency to coat the back of a spoon.
  3. For frying, heat oil in a deep pan or kadai over medium heat.
  4. Using your fingers or a spoon, scoop up some batter and put it into the hot oil. It can be molded into tiny roundels or asymmetrical forms.
  5. The pakkavada should be fried on medium heat until golden and crispy. For even frying, be sure to flip them occasionally. To fry each batch, could take 5-7 minutes.
  6. When finished, use a slotted spoon to remove the fried pakkavada from the oil, and then pat the extra oil dry using a paper towel.
  7. Once all of the pakkavada have been fried, repeat the procedure with the remaining batter.
  8. Before putting the pakkavada in an airtight container, allow them to cool fully.

 

ചേരുവകൾ:

  • കടല മാവ് – 2 കപ്പ്
  • മുളക്‌ പൊടി – 1 ടീസ്പൂൺ
  • 50g അരിപ്പൊടി
  • 1/2 ടീസ്പൂൺ കുരുമുളക് പൊടി
  • 1/2 ടീസ്പൂൺ കായപ്പൊടി
  • ആവശ്യത്തിന് വെളിച്ചെണ്ണ
  • കറിവേപ്പില
  • ആവശ്യത്തിന്ഉപ്പ്
  • ആവശ്യത്തിന് വെള്ളം

തയ്യാറാക്കുന്ന രീതി

  1. ഒരു ചെറിയ ബൗളിൽ നേരത്തേ പറഞ്ഞ ചേരുവകൾ ആയ കടലമാവ്, അരിപ്പൊടി, മുളകുപൊടി, കായപ്പൊടി, കുരുമുളക് പൊടി, ഉപ്പ്, ആവശ്യത്തിന് വെളിച്ചെണ്ണ എന്നിവ ചേർത്ത് നന്നായി കൂട്ടികലർത്തുക.
  2. കുറച്ച് വെള്ളം ഒഴിച്ച് ഇഡിയപ്പത്തിൻ്റെ മാവ് പോലെ കുഴച്ചെടുക്കുക.
  3. സേവനാഴിയിൽ പക്കാവടയുടെ ചില്ലിട്ട് മാവ് നിറയ്ക്കുക. ചൂടായ എണ്ണയിൽ മാവ് വൃത്താകൃതിയിൽ പിഴിയുക.
  4. നന്നായി മൂത്ത് കഴിയുമ്പോൾ കോരി മാറ്റി വയ്ക്കാം.
  5. തണുത്ത ശേഷം ചെറിയ കഷ്ണങ്ങളാക്കി മുറിച്ചിടുക.
  6. കുറച്ച് കറിവേപ്പില കൂടി വറുത്ത് ചേർക്കാം.

ഇതാ സ്വാധിഷ്ടമായ പക്കാവട തയ്യറായി!

പക്കാവടയുടെ മൂല്യം സംരക്ഷിച്ച് കേരളത്തിലെ ഒരു പരമ്പരാഗത സ്നാക്ക് ആയിരിക്കുന്നു.

Nutritional Value

  • 244 calories
  • 52g Carbs
  • 2g Fibre
  • 1g Fat
  • 5g Protein

Now that you have produced your own pakkavada, you can serve it. Enjoy this crunchy snack by itself or with a cup of tea. To keep them crunchy, be sure to store them in an airtight container.

 

Tags

About Author

indianfoodclub

Welcome to my incredible food paradise! If you are passionate about food, this is the right place to explore exquisite recipes. From tasty starters, delicious meals, and blissful sweet delights, here you will find everything to please the gourmet in you. 

Leave a Comment

Recommended Posts

Mini Chicken Enchilada Cups (video)

Crafting Homemade Granola Bars for Health and Happiness

This Macarons Recipe For Beginners is Just a WOW [Updated]

Palak Paneer Parcels ( Video)

Eggless Red Velvet Cupcakes (Vegan red velvet cupcakes)

Tamatar ka shorba – Spiced Indian Tomato soup

Pull-Apart Holiday Wreath Bread with Corn Dip

Welcome to my incredible food paradise! If you are passionate about food, this is the right place to explore exquisite recipes. From tasty starters, delicious meals, and blissful sweet delights, here you will find everything to please the gourmet in you. ❤

Top Rated Posts

Mini Chicken Enchilada Cups (video)

Crafting Homemade Granola Bars for Health and Happiness

Palak Paneer Parcels ( Video)

Baked Herb Chicken – Ruchiskitchen

Recommended Posts

This Macarons Recipe For Beginners is Just a WOW [Updated]

Eggless Red Velvet Cupcakes (Vegan red velvet cupcakes)

Eggless Marble Cake (step-by-step recipe)

Eggless Black Forest Pastry with step by step tutorial